Top 25 Quality Control (QC) Interview Questions & Answers 2022


Quality Control (QC) Interview Questions

Quality control is one of the most important criteria to be considered when releasing products or offering services in any company. Hence, it is safe to say that employers highly seek the position responsible for this. It is undeniable that different interviews may ask different questions. In this article, however, we will look at 25 questions that may be asked when interviewing for a quality control position, along with the answers. It is hoped that this could provide insights for interviewees in acing their interviews.

Let’s begin now.

1.    Why Are You Interested In This Role?

Display that you are motivated to get hired for the position offered.

Tip #1: Be confident and specific

Tip #2: Display your motivation and passion for the position

Why Should We Hire You? 5 Best Answ...
Why Should We Hire You? 5 Best Answers

Sample Answer:

I have been aiming to secure a job here in this prominent company. When I saw that this position was offered, I believed this was a golden chance for me to grow my career path. I have always enjoyed working in the area of quality control. Aside from being able to display my skills here, I hope I could learn a lot here too.

2.   What Makes You Qualify For This Job?

It is important to attract employers’ attention to your skills and specialty.

Tip #1: Be confident

Tip #2: Relate your skills with the nature of the job

ZipJob offers a FREE resume review!

Sample Answer:

I hold a bachelor’s degree in mechanical engineering and have worked in this field for almost five years. Throughout these years, I have joined multiple courses to boost my qualifications and hone my skills further in this area. I love to learn new things and aim to be able to share what I learn with junior colleagues.

3.   What Are The Roles Of Quality Control?

Be familiar with the job scopes of quality control.

Tip #1: Be familiar with the roles

Tip #2: Be specific and concise

 Sample Answer:

One of the roles of quality control is returning products that do not meet the standards to be fixed. We are also responsible for documenting and keeping records of any repairs or defects in the products or services offered. The other role is to ensure a safe environment and comply with the regulations.

Related Articles:

  1. Top 25 Quality Assurance Specialist Interview Questions and Answers
  2. Top 25 Quality Analyst Interview Questions and Answers
  3. Top 25 Quality Inspector Interview Questions and Answers
  4. Top 25 Supplier Quality Engineer Interview Questions and Answers
  5. Top 25 Data Quality Analyst Interview Questions and Answers
  6. Top 25 Quality Engineer Interview Questions and Answers
  7. Quality Engineering Explained with Examples
  8. Top 25 Quality Assurance (QA) Interview Questions & Answers
  9. 8 Quality Management Strategies Used by Top Managers
  10. Quality Management Process: 9 Key Activities

4.   What Are The Qualities Needed To Be Successful In Quality Control?

Ensure that the qualities are related to the nature of the job offered.

Tip #1: Relate the qualities with the job

Tip #2: Display that you have the qualities

Sample Answer:

One of the qualities needed to succeed in quality control is logical thinking and attention to detail. These are important since they need to assess the products carefully and ensure they meet the standards established. Another trait is interpersonal skills since they are responsible for relaying information to every related sector and team member.

This question will portray your problem-solving skills.

Tip #1: Share your experience

Tip #2: Be clear

 Sample Answer:

My biggest challenge when I was first hired in my previous workplace was dealing with difficult customers. I was quite timid, and whenever an unhappy customer came, I would face a loss of words and become extremely nervous. Luckily, my senior colleague always intervenes and guides me on how to deal with them.

6.   What Are The Characteristics Of Quality Control?

Be prepared with any theoretical questions.

Tip #1: Be confident with your answers

Tip #2: Be specific and concise

 Sample Answer:

One of the characteristics of quality control is to ensure the products are of high quality. Depending on the company’s requirements, it could also refer to providing a lower cost to customers. Besides, it is to ensure all the plans are implemented accordingly and goals are met.

7.   Describe Your Daily Routine As A Quality Control.

This question will display your level of experience.

Tip #1: Share some daily tasks

Tip #2: Be organized

 Sample Answer:

One of my daily tasks was to monitor and inspect the operations running for specific products. I was also in charge of recording any changes or testing done on the products. Besides these, I always have to ensure all the products delivered comply with the regulations at the state or federal level.

8.   What Kind Of Strategies And Mindset Are Required For This Role?

This question will display your readiness for this position.

Tip #1: Be concise and clear

Tip #2: Be confident

 Sample Answer:

I always remind myself to keep myself flexible to any changes. This role requires a lot of patience, and I must be meticulous. This will help to prevent overlooking any mistakes from happening to the deliverables. My strategy is always to double-check everything and ask for other people’s help.

9.   What Is The Biggest Challenge You Foresee In This Job?

This question will display your preparedness for the job.

Tip #1: Provide the challenge related to the job

Tip #2: Display your capabilities to face the challenge

 Sample Answer:

One of the biggest challenges I may face is adapting to the company policies. Different companies may establish different standards and policies. While I am usually able to stay flexible and adaptive to new surroundings, it is undeniable that I am too used to the previous company’s policies. Hence, I may need some time to learn about the new policies.

[VIDEO] Top 25 Quality Control (QC) Interview Questions with Sample Answers: ► Subscribe for more useful videos

10. How Do You Stay Motivated At Work?

Some employers ask this question to predict if the candidates plan to work for the long term or not.

Tip #1: Share your tips for staying motivated

Tip #2: Even trivial things could help

 Sample Answer:

I find motivation by clearly listing out my goals either daily, weekly, or on longer terms. Being able to accomplish the goals will motivate me a lot and help me to keep doing my best. Some examples of goals I set are trying our new applications, working on different tasks, and meeting deadlines.

11. Describe A Time You Failed In This Role And The Lesson You Learned.

Do not hesitate to share your experience.

Tip #1: Share your mistakes or failures

Tip #2: Display that you won’t repeat the same mistake

 Sample Answer:

One of the mistakes I made in the previous role was a miscommunication with the other sector. At that time, I was unaware of the importance of always keeping updated with other team members. It resulted in miscommunication, and there were changes done without updating them. It was not a major mistake, but I learned much from experience.

12. Share One Of The Biggest Conflicts You Faced In The Past.

This question will display your problem-solving skills.

Tip #1: Share a related experience

Tip #2: Provide how you overcome the conflict

 Sample Answer:

One of the biggest conflicts was when I had to deal with a very unhappy customer. The customer was dissatisfied with the service although it was mentioned about the details for the service. I dealt with the issue by providing other options they could choose from that may suit their interest.

13. Share With Us Your Greatest Achievement.

Display your upstanding accomplishment to increase your chances of being hired.

Tip #1: Be confident with the achievement

Tip #2: Stay organized

 Sample Answer:

The greatest achievement I made in the past was when I introduced a new application to ease the work in the team. My previous team heavily used manual testing for the software. During my first month there, I mustered up my courage to bring out the issue, and my idea was welcomed warmly by the others. It was one accomplishment that I will always find pleasing.

14. What Can You Do To Minimize Errors And Loss?

Prepare yourselves with the situational questions.

Tip #1: Be confident with your answers

Tip #2: Be organized

 Sample Answer:

To reduce errors and loss, it is important to monitor the progress of the products regularly. Analyzing and setting up benchmarks may help a lot. There are a lot of applications that could be used to organize the data and track the performances.

15. What Is Your Suggestion To Ensure Customers’ Satisfaction?

This question displays your customer service skills.

Tip #1: Stay organized

Tip #2: Display your communication skills through this question

 Sample Answer:

Customer service is a subjective task. There are times when we can’t meet every customer’s expectations. My suggestion is to provide the information on the product or service offered so that customers are aware of what to expect or not. Other than that, it is helpful to come up with different options that may suit different customers’ needs and preferences.

16. What Are The Steps For Quality Control Processes?

Besides situational questions, you must also be alert to theoretical and practical questions.

Tip #1: Organize your answers well

Tip #2: Do not mull your answer as that would display you are unsure of your answer

 Sample Answer:

The first step is to establish the standards for the product’s quality. The next step is prioritizing which quality standards ought to be emphasized more compared to others. Next is to develop a clear process to meet the standards throughout the development of the products. These processes should be accompanied by getting feedback and improving accordingly based on the reviews obtained.

17. In Your Opinion, What Are The Top-Quality Management Principles that Should Be Focused On?

Be familiar with the terms and practical knowledge of this field.

Tip #1: Be specific in giving your answer

Tip #2: It may be helpful to provide your reasonings for your answers

 Sample Answer:

In my opinion, some of the most important quality management principles that should be focused more are customer expectations. It is important to find out customers’ needs since our products won’t sell without the presence of customers. The other fundamental principle is the process approach. A well-organized process will ease the process and minimize errors and loss.

This question will display how passionate and committed you are to the job.

Tip #1: Display familiarity with some newest technology

Tip #2: Display that you are eager to explore new applications and trends

 Sample Answer:

I am very passionate about exploring new things, technology included. One of my ways to keep up to date with the newest technology is by subscribing to the newsletter of my favorite brand and label. I also follow experts on their social media and LinkedIn to stay updated with their recommendations and review of new products.

19. Share Your Experience Working Effectively In A Group.

Employees need to be able to work in groups aside from being able to lead efficiently.

Tip #1: Share your experience earnestly      

Tip #2: It is best to provide your contribution to the task

 Sample Answer:

We were once assigned to a project, and none of my team members wanted to become the leader. I was inexperienced and was reluctant to lead at first. However, I thought that must be a great opportunity for me to try and I managed to bring my team to perform the tasks effectively. We also managed to earn the highest mark for the project, and that experience taught me a lot. Not only was I able to work in a group, but that experience also revealed that I have the skills to lead if I try.

20. Why Do You Think Standards Are Important In Quality Control?

This question displays your knowledge of the job scope.

Tip #1: Be clear

Tip #2: If you are unsure of your answer, stay on track and confident

 Sample Answer:

Establishing standards is good for the company since it would help the team members to stay organized and on track. It would prevent redundancy, which will lead to loss doing unnecessary processes. Besides, establishing standards will help provide clear guidance for all the members involved.

21. What Are Some Quality Control Characteristics As Stated In ISO Standards That You Know?

This question will display your knowledge of the job offered.

Tip #1: Be clear

Tip #2: Don’t mull on your answers

 Sample Answer:

Several ISO standards ought to be met when releasing products. Some of the characteristics as per ISO standards are quality management, auditing, environmental management, and risk management. The other ISO standards for quality control are reliability, efficiency, usability, and maintainability.

22. Do You Think It Is Important To Establish A Good Relationship With Other Sectors?

This question displays your interpersonal and communication skills.

Tip #1: Be clear

Tip #2: Display that you could establish a good rapport

 Sample Answer:

Building a good relationship with other teams besides the customers is very important. Good rapport allows for better communication and will prevent any unnecessary miscommunication and ensure all information is relayed effectively.

23. Are You Familiar With Any Tools That Could Be Used For Quality Control?

Being knowledgeable and experienced with technology is a plus point.

Tip #1: Provide examples of tools

Tip #2: Be clear

 Sample Answer:

I am familiar with MasterControl since it is an application I used back when I was in university and also in my previous workplace. This application helps ease my work, especially for management purposes. Other than that, I am also up to date with new technology for this field of work.

24. What Are Your Career Goals As A Quality Control Team Member?

It is helpful to research the career path that may be taken in the company or the job title.

Tip #1: Be prepared with your answers

Tip #2: Display familiarity with the field

 Sample Answer:

My short term is to complete at least three qualifications related to this field, such as PMP. For the longer term, I wish to be an effective and organized leader for my team members so that we can boost their performance more. Besides, I also aim to achieve the title of an expert in CAD.

25. Share An Experience Where You Had To Make A Huge Decision In This Field. How Would You Conclude The Decision?

This question will display your experience in the job.

Tip #1: Be confident with your answer

Tip #2: Do not mull or hesitate

 Sample Answer:

In the past, I hardly had to make any huge decisions since I usually worked as a team member. However, if I were to be assigned the role, I would consider many things before concluding and coming up with the conclusion. If I think the decision would bring more good than bad impacts to the products, I will proceed with the decision with other people’s consensus.

Listed above are the 25 interview questions and the answers when applying for a quality control position. We wish you the best of luck for candidates applying for this position.

Recent Posts