Top 20 Mechanical Engineer Interview Questions And Answers 2021


Mechanical Engineer Questions

Mechanical engineering is a broadcast discipline of engineering. Mechanical engineers’ roles revolve around designing, building, developing, and testing. They deal with everything that moves, from parts to machines to their engines. Mechanical engineering is one of the most diverse fields of engineering as it deals with the study of systems and objects in motion. The role of the mechanical engineer is to turn an idea into a moving final product. This article looks at some of the most prominent questions that you will be asked in a mechanical engineering interview. These should help you get the position. 

1.     Why Are You Interested in This Role? 

Tip 1: The interviewer wants to know what sparks your interest in the given position. 

Tip 2: You can mention a personal story to forge a connection.  

Answer: 

I was always inclined towards professions that would ease human life and generally make life easier. This field has helped me live up to my wishes. I love what I do, and I am sure that your company will give me a chance to pursue my dreams further and bring change to humanity. 

x
Why Should We Hire You? 5 Best Answers

2.      What Are The Roles Of A Mechanical Engineer? 

Tip 1: Mention the roles that you have been playing in this field 

Tip 2: The interviewer wants to know if you know the job you are being interviewed for. 

Answer: 

Mechanical engineers are mainly responsible for designing power-producing machinery, including electric generators, steam and gas turbines, internal combustion engines, and power using machines like sir conditioning systems and refrigeration. They also design machines like escalators and elevators. 

Here are some more roles: 



Click Here to download 3000+ Project Management Documents: Complete Library of Project Management Templates, Processes, Plans, Checklists, Forms, Tools, Presentation Slides and Infographics. Suitable For All Industries.



– Making plans that use detailed drawings 

– Creating accurate project specifications 

– Designing engineering experiments 

– Creating reports for customers 

– Completing regulatory documents for safety issues 

3.      What Are the Qualities That A Mechanical Engineer Should Possess To Be Effective?

Tip 1: Mention the qualities that you know employers are looking for in this particular role.  

Tip 2: Highlight the qualities you have been exuding in your previous roles. 

Answer: Here are some of the of the roles that you can mention: 

– Effective technical skills 

– The ability to perform tasks under pressure 

– Problem-solving skills 

– Creativity 

– Interpersonal skills 

– Verbal and also written communication skills 

– Commercial awareness 

– Team working skills 

4.      What Major Challenges Did You Face During Your Last Role? How Did You Handle It? 

Tip 1: Mention the challenges you faced in your previous role 

Tip 2: Also highlight that challenges help you succeed and better your work.  

Answer: 

One of the most challenging situations I have ever been in was in Russia. We experienced unpredictable weather changes that set us behind heavily. We had to start over again as the sudden climatic change messed up with our machines. I learned that I should always plan to consider unforeseeable circumstances while planning. 

5.      Describe Your Daily Routine as A Mechanical Engineer?

Tip 1: Describe a day you felt that you heavily achieved while at work. 

Tip 2: Only mention routines that are job-specific. Do not deviate. 

Answer: My daily routine revolved around analysing, testing, and interpreting technical drawings and schematics. I also met other team engineers to discuss the implementation of different graphics, posture correction, and overall execution. Each day was unique but full of learning opportunities and a chance to do better. 

6.      Describe Briefly Your Mechanical Engineer Experience? 

Tip 1: The interviewer wants to know if you are the best fit for this life. 

Tip 2: You should sell yourself. Do not fail to vouch for yourself. 

Answer: I have been lucky enough to work with some of the best mechanical engineering space companies. I have learned how to build several technical projects from start to completion. My last role at SpaceX taught me to handle more than just engines. I worked with rockets and spacecraft, which make me a highly diverse professional. 

7.      What Kind of Strategies And Mindset Is Required For This Role? Explain with Example 

Tip 1: Mention the strategies you think can help you in your role 

Tip 2: Highlight the ones that are proven and tested by you in your previous role 

Answer: Here are some of the mindsets that can make a mechanical engineer successful. 

– Thinking like a businessman 

– Thinking outside the discipline 

– Being a team player 

– Being ready to follow the rules 

– Being prepared to become a part of the innovation lane

The best strategy for this role is trying as much as possible to think outside of the box. 

8.      What Is the Biggest Challenge That You Foresee In This Job? 

Tip 1: The interviewer wants to know how ready you are for this new role 

Tip 2: Show the interviewer that you take challenges as an opportunity to step ahead

Answer: Mechanical engineering has exposed me to several challenges over time. I have worked in areas with sudden climatic changes and had to start all over again. I cannot foresee any particular challenge that I have not faced before in your company. However, I believe that I can handle everything that comes my way with grace. 

9.      How Do You Stay Motivated at Work? 

Tip 1: The interviewer wants to know how you keep going. 

Tip 2: Mention your ways of being motivated 

Answer: For any Mechanical Engineer, I believe motivation always comes from generating solutions for humanity. My inventions help people from all generations give me the push to continue even when the future seems bleak. I love making new things and improving on previous versions.

10.  Describe A Time You Failed in This Role And The Lesson You Learned

Tip 1: Mention that failure has always served as a means for bettering yourself.  

Tip 2: Highlight the time you improved from a loss you faced in your job 

Answer: I have failed a couple of times in my career. However, the most notable one happened once during my first time working with heavy machinery, I didn’t take a complete system checkup before using it. That led to a system failure as a bolt was loose in it. This crashed the whole machinery and also delayed the project we were working on. After this incident, I have worked harder and have always performed my security checks before working on anything. 

11.  What Do You Mean by Cotter Joint?

Tip 1: The interviewer wants to know if you understand the basic terms of engineering. 

Tip 2: Show the interviewer that you are heavily knowledgeable. 

Answer: 

It is a joint utilized to connect two rods under the compressive or tensile stress. This joint is composed of iron or steel. It combines the piston rod to the crosshead of the reciprocating steam engine. 

12.  What Is the Benefit of The Hydraulic Brake Compared To Mechanical Brake And Electric Brake

Tip 1: The interviewer is trying to assess if you have a basic understanding of engineering concepts. 

Tip 2: Show that you are knowledgeable. 

Answer: Hydraulic brakes work devoid of brake cables. For mechanical brakes, you have to pull the brake lever, which in turn pulls the brake caliper that reconnects the brake pads back to the rim. 

13.  What Are the Different Cold Drawing Processes?

Tip 1: The interviewer is assessing whether you are good at your job and understand certain basic principles in your field. 

Tip 2: Show that you are an expert.  

Answer: Cold drawing process reduces the diameter in the cross-section of tubes or the wires by drawing through the successively smaller dies without heating the material previously, increasing the tensile strength. This process makes steel wires for prestressing. 

The cold drawing process of steel bars and wires include:

– The raw stock: Hot rolled steel bars or rod coils are used as the raw material 

– Cleaning: The abrasive scales over the surface made of the hot-rolled rough stock is hence removed 

14.  Mention the First Thing You Ever Designed

Tip 1: The interviewer wants to know if you are creative enough. 

Tip 2: Mention your first-ever designed object and make it impressive. 

Answer: When I was a kid, I designed a very functional toy car with a steering system. I spent many weeks on it, tried figuring out how to make an axle, and getting the vehicle to turn right. I also used little pieces from other toy cars and screws I found from around the house. 

15.  How Would You Best Explain the Car’s Wheel and Axle System to Any Layperson?

Tip 1: The interviewer wants to know if you are a good communicator. 

Tip 2: Show him your willingness to break complex issues and not being frustrated 

Answer: I would explain this by saying that the Axles serve two primary purposes. They bear some car weight and help the steering system turn your wheels. So when you turn your steering wheels to the right, the axle helps rotate the tires and absorbs the weight shift. 

16.  Why Do Customers Buy Any Product?

Tip 1: The interviewer wants to know if you understand what strikes an interest in customers and whether you can tailor your design in such a way. 

Tip 2: Also, show that you have an understanding of the market.  

Answer: A customer buys a product only if it would help make his/her life better. People want value for their money, and therefore, products should be made to convince them that their money does not go to waste. 

17.  What Do You Like About Working In A-Team?

Tip 1: The interviewer would like to know if you can fit in a team.  

Tip 2: Show that you are willing to accept any feedback from the teams in the company 

Answer: Working on any design by yourself may be rewarding, but it turns out even better if you are employing more than one brain. I love working in a team because it allows people to improve on original ideas whose results be better than intended. I also appreciate the communication level in a team because we can find answers to figure out new ways to interpret ideas and make them easy to decipher. 

18.  How Do You Keep from Being Bored During Your Routine Work In Engineering?

Tip 1: The interviewer wants to know if you let your boredom interfere with your work. 

Tip 2: Show the interviewer that you keep your boredom off your roles. This will show him/ her that you take your work seriously. 

Answer: I have never allowed my boredom to reflect on my work. I do not also get bored quickly while at work, given that I do what I love. However, I prefer taking a walk whenever I feel that the pressure is too much to clear my mind and regain my creative juices. 

19.  What Is Annealing?

Tip 1: This is a technical question that seeks to determine whether you understand the basics of this job.  

Tip 2: Show the interviewer that you came well prepared and are a master of your game. 

Answer: Annealing is the process of shortly heating any material above the temperature of recrystallization and cooling. This process boosts the hardness and strength of metal material, resulting in the reduction of dislocations in the crystal structure of the metal is annealed.

20.  Explain Uniformly Distributed Load?

Tip 1: How good are you in this field? The interviewer would like to know.  

Tip 2: Convince the interviewer that you understand everything that this job entails. 

Answer: A uniformly distributed load refers to one spread over a specific region of a beam. Here the magnitude of the load remains the same throughout the element.

Conclusion

These are a few questions that you may be asked in a mechanical engineering question. We have taken some time and come up with some of the possible tips and answers. 

Keep in mind that you need more than just the right answers to ace an interview. Therefore, take some time and sharpen your non-verbal communication cues to answer the questions properly. 

You also need to be confident and assume the right posture while answering the questions. 

Recent Posts