Top 20 Employee Relations Manager Interview Questions & Answers


It is crucial to be fully prepared before going for a job interview. In this article, we will look at the top 20 interview questions and answers that could be used when interviewing for an Employee Relations Manager position.

1. Why Are You Interested In This Role? 

Tip 1: Talk about your personal interest in this role 

Tip 2: Share your skills in this role

Answer: I have always been good at communication and in solving problems among people around me. Most of the time, matters were brought up to me as I was good at handling situations where effective communication could solve the problem. This aroused an idea in my mind to start a job that would require my natural ability to keep the relations solved. And hence this role was fit for me. I chose this position because it came naturally to me.

2. What Are The Roles Of An Employee Relations Manager? 

Tip 1: Talk about the roles you know are assigned to this position 

Tip 2: Keep it concise but complete

Answer: An Employee Relations Manager is responsible for designing, planning, and implementing its employee relations policies, programs, and procedures. He also maintains strong communication and a positive relationship with employees to promote their satisfaction and happiness. 

3. What Are The Qualities That An Employee Relations Manager Should Possess To Be Effective?

Tip 1: He wants to know about your understanding of this role 

Tip 2: Mention the skills that can be helpful for the company 

Answer: As an Employee Relations Manager will be responsible for handling the relations in employees; hence foremost, he must have strong Communicational skills. He should have analytical skills to assess the workplace situation, draw accurate observations, and evaluate information. He should also have negotiation and interpersonal skills.

4. What Major Challenges Did You Have During Your Last Role? How Did You Handle It? 

Tip 1: Mention the challenges you faced

Tip 2: Keep it short and mention you are growing due to those challenges 

Answer: I believe challenges are the most practical tools that can sharpen our skills and let us be better in our job positions. Hence I have always used such challenges at work as a source to make my skills as an Employee Relations Manager better. In my previous job role, I had to deal with a few employees who wouldn’t listen to anyone. They were difficult to handle. But with time I learned how to make them do as I say. 

5. Describe Your Daily Routine As An Employee Relations Manager?

Tip 1: Explain the daily routine you had in your previous job

Tip 2: Highlight your skills 

Answer: As an Employee Relations Manager, one has to manage and union proposals, wages and pay scales, benefits, mitigate circumstances and also see the working conditions of employees. He uses surveys and interviews to research human resource policies, compensation, and a few other employment issues.

6. Describe Briefly About Your Employee Relations Manager Experience? 

Tip 1: Mention your improvements in this role 

Tip 2: Mention briefly the challenges 

Answer: Being an Employee Relations Manager, I have been effective and efficient in the conversations between the employees and their relations. I had to manage their work efficiencies and also overlook their satisfaction levels. I was good at this role though I had to face challenges as well. Some employees were difficult too, but I learned from every experience I had.

7. What Kind Of Strategies And Mindset Is Required For This Role? Explain With Example 

Tip 1: Talk about the mindset you worked with in the past 

Tip 2: Show the strategy that might benefit the company

Answer: An Employee Relations Manager is responsible for facilitating employee relations and solving human resource issues. If he doesn’t have the mindset or the right strategies to resolve conflicts and deal with things through analytical skills then he might fail in his job. He should be well backed up with his strategies to deal with the issues he may confront in the work environment.

8. What Is The Biggest Challenge That You Foresee In This Job? 

Tip 1: Show him that challenges boost your confidence 

Tip 2: Be realistic

Answer: Being in this new job role, I expect a set of new challenges, and I know I may confront very rational things, but I am ready for it all. I may have to deal with conflicts, providing safety at work, and deal with annual leave disputes in this new role. I have started preparing myself for the things I might face in this role.

9. How Do You Stay Motivated At Work? 

Tip 1: Talk about the drivers that motivate you 

Tip 2: Indulge in things that motivated you in the previous role

Answer: I have been motivated to do this job with efficiency and involving the whole of myself. The basic things that motivate me at work are the challenges that force me to do better and bring my best to the table. I have worked to be perfect in this role and have always had room for improvement.

10. Describe A Time You Failed In This Role And The Lesson You Learned

Tip 1: He wants to know how much you know yourself and your honesty

Tip 2: Be honest and just while answering this question 

Answer: I have always seen people being unjust with their fellow employees. Though now I have learned to deal with such people with the right mode of communication, in the past, I couldn’t handle it with patience. I once had a dispute over an employee who wouldn’t stop mistreating other employees. From this experience, I learned that I must have acted more professionally and responsibly. 

11. Being An Employee Relations Manager What Management Style Do You Work With?

Tip 1: Don’t mention any labels for this question

Tip 2: Try making up an answer that would show you fit in all situations

Answer: I believe assigning responsibility and authority is highly important. I believe I have to keep the team to think as an individual and grow as one. My management style is situational, which allows me to adapt to the situation I face and be ready for any challenges I may have in this role. I deal with employees like a team, and I like building them up. Every member must have a clear idea of what his role is and how he should fit in.

12. Why Should We Hire You?

Tip 1: Mention something that would benefit the company

Tip 2: Show how you are a valuable asset to them

Answer: I have been working as an Employee Relations Manager for a while now, and I believe I have acquired the skills that can improve your office environment. Your company will get relieved of the tension of employees as I will handle that all with expertise. I have done this role of solving conflicts and dealing with people of all sectors and mindsets. This is why hiring me will save you from losing your professional atmosphere and help you smoothing the work processes in your company.

13. What Are The Strengths That Can Help Us?

Tip 1: Mention the strengths that may benefit the company

Tip 2: Be confident in answering about your skills

Answer: I am a problem solver and a motivator. I can entrust professionalism and strong work ethics to the team I am assigned for. My leadership skills can boost your workspace’s values and motivate people to do their best at work without wasting time on disputes and interpersonal issues. I have a positive attitude that allows me to work under pressure and show loyalty to my company I work for through being honest with my work.

14. How To Control The Attrition Rate?

Tip 1: Show that you have done your homework for this role

Tip 2: He wants to know your knowledge about this role

Answer:

Attrition rate can be controlled by:

– Hiring the right people

– Firing people who no more fit in

– Keeping compensations and benefits current

– Encouraging gratitude and generosity

– Recognizing and rewarding employees

– Offering flexibility

– Paying attention to engagement

– Prioritizing employee’s happiness

With these tips, a company can control its attrition rate and provide a good source of the advancing company ahead and leading in the professional world.

15. What Tools Do You Use In Talent Engagement?

Tip 1: Use your experience to answer this question

Tip 2: Show that you can deliver to the company’s needs

Answer: I am driven to maintain a balance between getting things done by the employees and allowing them to do it on their own. I give them a sense of responsibility and see how they are doing their job. I use many tools for getting talent engagement for work engagement, human resource engagement for goal setting and keeping track, etc. these tools have helped me achieve the results I had planned for. I can get my employees to do as I ask them to through proper planning and allow them to take independence here and there.

16. How Well Can You Work Under Pressure?

Tip 1: Claim about how well you do in pressure

Tip 2: Show how active-minded and calm headed you are

Answer: I often take pressure situations as a catalyst to help me work better. When I have deadlines, I plan my timetables according to them and follow the deadlines strictly. As I am a manager, I can manage my time in the available days left to deliver the task done very well. I believe I can work under any level of pressure at work.

17. Why Are You Leaving Your Recent Job?

Tip 1: Add a bit of your personal interest

Tip 2: Don’t mention salary as a factor of you moving out

Answer: I am leaving my previous job as I believe my skill sets have improved enough to adapt to this company and this role. I see I can put my skills at work at this company as I see the right atmosphere here to bring the best out of my skill set. Hence I saw an opportunity for self-growth and also a benefit for the new company I thought of leaving the old one.

18. What Is Your Weakness?

Tip 1: Don’t say you don’t have any.

Tip 2: e honest and mention your weakness concisely

Answer: I see myself as a work in progress, and hence having weaknesses gives me room for improvement. I think I have for this role because I sometimes deal with employees with power and not always with understanding.

19. How Do You Deal With Demanding Employees?

Tip 1: He wants to know about your skill of handling disputes

Tip 2: Make sure you answer this professionally

Answer: I understand that not all employees are going to be alike. I have seen many employees that would be fine with what the company is offering them and have also seen those who do not fit well for anything they are given. For such cases, I will assess if their skills are enough to be given what they demand and if so, I will ask higher authorities for this request. But if his/her skill isn’t even good enough, then first I will try solving the situation with communication, and if not, I will find someone with the same skills and ask for a replacement.

20. How Do You Find The Best Talent From Interviewing Candidates?

Tip 1: He wants to know about your work ethic

Tip 2: Show you have a strategy

Answer: I have always worked to bring about the best talent for the company and elicit such people from applicants who can serve the company best. I have hired people who have had a history of doing well in their previous workspace and who can confidently deliver their required responsibilities. By looking at their work histories, I hold a short phone call interview that helps me identify who is best fit for having an interview planned.

Recent Posts