Top 20 Director of Finance Interview Questions & Answers 2022


If your major is in the finance field, the director of finance may be one of your career choices. This article provides 20 probable interview questions and answers if you apply for the job. Employers may also refer to this article to prepare for questions to be asked.

1.    Why Are You Interested In This Job?

Employers are interested to know what drives you to apply for the job there.

Tip #1: Provide specific motivation professionally

Tip #2: State what you seek from being hired

Sample Answer:

Why Should We Hire You? 5 Best Answ...
Why Should We Hire You? 5 Best Answers

I have had years of experience in my current workplace, and I think it is time to develop my career. I strongly believe working here could benefit both the company and me, given the experiences that I had that could be applied here. Aside from implementing what I know, I also strive to improve my skills further.

2.    What Are The Roles Of A Director Of Finance?

This question will display how much candidates know about the position offered.

Tip #1: Be familiar with the job scopes

Tip #2: Don’t mull your answer, be confident

Sample Answer:

ZipJob offers a FREE resume review!

The finance director is responsible for managing all financial-related operations and directing strategy on finance. They are also the ones to provide training to accounting staff. Their main tasks range from monitoring the budget to even reporting the revenues and finance of the company or organization.

3.    What Are The Qualities That A Director Of Finance Should Possess To Be Effective?

Display that you possess the needed qualities as a finance director as well as sought by the company.

Tip #1: Align what the company seeks with the important qualities of a finance director

Tip #2: Avoid contemplating the answers

Sample Answer:

Aside from knowledge of financing and accounting principles, a great finance director should possess excellent interpersonal skills because they have to interact with many people in this job. Great leader skills are also needed to ensure success in maximizing productivity among staff.

4.    What Major Challenges Did You Face During Your Last Role? How Did You Handle It?

Interviewers want to see if candidates can manage and adapt to challenges well.

Tip #1: Share a real challenge that you had

Tip #2: Provide what those challenges taught you

Sample Answer:

One of my biggest hurdles in being a finance director is managing various areas in the company. This job requires the finance director to balance and provide the best management to a wide range of sectors, from transactional operations to keeping up to date with stakeholders. It was tough to handle those at the same time initially, but I was trained and coached well, and I am currently confident in my management skills.

5.    Describe Your Daily Routine As A Director Of Finance?

This is to test candidates’ knowledge of the nature of the job offered.

Tip #1: Provide several tasks that are done daily

Tip #2: Mention ample but not too much

Sample Answer:

As a finance director, my typical days would be spent reviewing budgets from various business areas. Most of the tasks are finance-related, and one of them is to oversee the transaction occurring in the company. That aside, I need to ensure that all practices are done in the company’s finance adhere to regulations and laws.

6.    Describe Briefly Your Job Experience As Director Of Finance.

Providing your experiences may display how much you are familiar with the field.

Tip #1: Share real experiences

Tip #2: If you have no experience working, provide what skills you have acquired before

Sample Answer:

In my previous position, I was one of the teams assigned to review the financial status of the company at that time. We were tasked to forecast what the trend would be like in the future and had to implement strategies to boost profitability. We improved the profit by 30% compared to the previous month.

7.    What Kind Of Strategies And Mindset Is Required For This Role?

This question may display if the candidates are ready for the job.

Tip #1: Be relevant and concise

Tip #2: Mention why the strategies are important

Sample Answer:

The strategy needed to become an excellent director is the ability to be alert and organized. A finance director has to juggle a lot of job scopes at one time hence it is crucial to have strong management skills. I believe it is important for a director to possess great management skills not only for the director but also to lead the other staff well.

8.    What Is The Biggest Challenge That You Foresee In This Job?

This is another question that may display how you tackle challenges that may be faced in the field.

Tip #1: Be straight to the point

Tip #2: You may provide how you could overcome the challenge

Sample Answer:

The most common challenge in finance is pricing. There is a lot to consider when pricing a product, such as the profitability it brings, the demands from stakeholders, customers, and so forth. Having countless competitors in the same industry is also another factor to be thought of whenever pricing is to be done.

9.    How Do You Stay Motivated At Work?

This question may display if the candidates intend and manage to contribute as the staff there for the long term, which employers highly seek.

Tip #1: Some goals could be trivial but impactful

Tip #2: You may provide personal motivation or career-related

Sample Answer:

As a director, I am the one responsible for instructing the staff. The motivation that I always sought in this job is to see great accomplishments from my team as well as myself. Seeing my team working under my supervision gives me utter joy to perform this profession well. That is one of the biggest achievements and motivation I seek in my jobs.

[VIDEO] Top 20 Director of Finance Interview Questions with Sample Answers: ► Subscribe for more useful videos

10. Describe A Time You Failed In This Role And The Lesson You Learned.

This question is important to see if you can admit the mistakes you have made and what you do to solve them.

Tip #1: Display that you can admit your failure

Tip #2: Provide what you learned from the experience

Sample Answer:

When I first got promoted as a finance manager in my previous workplace, I had a hard time communicating well with the employees. I failed to see them individually hence hindering how I assess them. I abruptly proceeded with a project without properly checking on their operational performance, and the quality produced was not as expected. From there, I learned that I have first to establish rapport with the team to have more achievable expectations from them.

11. Share Your Greatest Achievement.

This question may be asked to see candidates’ skills in performing tasks.

Tip #1: Share about your motivation and how your goals were achieved

Tip #2:  You may concisely provide the methods you used to achieve it

Sample Answer:

One of the achievements I am proud of was when I managed to improve average client revenue by 20% in my previous workplace. I had long dreamed of contributing by improving the company’s revenue. That achievement was accomplished by identifying the low-performing accounts. Steps were taken to improve the accounts.

12. How Do You Keep Yourself Updated With Changes In The Financial Sector?

The question will display if candidates are strategic in working as the finance director.

Tip #1: Provide several ways

Tip #2: Name the specific examples

Sample Answer:

I signed up for several related podcasts. Along with online news sites, I subscribed to their newsletter to keep up to date with any changes or new financial trends nationally and even globally.

13. How To Ensure Your Company Complies With Laws And Regulations In The Financial Sector?

The finance director should ensure that all financial operations adhere to the laws. This question may display if candidates are capable of performing that responsibility.

Tip #1: Display understanding of several laws to abide by (company, federal, etc)

Tip #2: Provide several examples of compliances you encountered before

Sample Answer:

I will ensure that every action taken related to finance in the company go through reviewing processes first. To ease this task, I may assign and supervise a team to be in charge of reviewing and be up to date with all regulations that ought to adhere to. Failure in this crucial process may damage the reputation and performance of the company.

14. How Do You Monitor Progress In Business Or Department?

Assessing progress is one of the responsibilities of a finance director hence candidates should be familiar with several indicators to be assessed.

Tip #1: Provide fundamental metrics to be used to track progress

Tip #2: Make sure to study which aspect is most suited to the nature of the company

Sample Answer:

I will first identify the suitable metrics to monitor and give attention to. In common cases, I will observe cash flow metrics as it is highly related to other specific aspects. Another vital metric is financial statement metrics. To ensure that everyone is alert to the expected milestones to be achieved, I will regularly notify and remind the staff.

15. How To Ensure Success In Financial Planning?

This question may display how much candidates are familiar with financial planning and budgeting.

Tip #1: Display understanding of the crucial elements of an effective planning

Tip #2: Be straight to the point

Sample Answer:

The sales forecast is one of the important elements for financial success. The finance director has to provide an estimation of the sales trend to foresee the trend of finance. This may help to identify actions to be taken to sustain or improve sales. Forecasting should be done regularly as it could be followed with other important processes to ensure the success of finance.

16. Are You Familiar With Any Technology Utilized In The Finance Sector?

It is important to find alternatives to ease tasks, using technology included.

Tip #1: Show that you can improve performance using technology

Tip #2: State what examples of technology you are familiar with

Sample Answer:

Yes, technology is very helpful in the finance sector due to its automaticity and interoperability. Cloud storage is also more secure in preventing data loss since it can be backed up. I have been familiar with several software since my years of study. I am most competent in using Quickbooks since it is the latest one I have been using.

17. What Is Your Biggest Weakness As A Finance Director?

Candidates have to provide a real weakness and explain how to address it.

Tip #1: State your weakness

Tip #2: Share what you would do to overcome the weakness

Sample Answer:

My biggest weakness is my compassion for other people. I have been told many times that I am not strict with other people hence people often take their tasks under my supervision lightly. I am flexible and often allow extensions of deadlines to my staff. This might be a huge trouble if we were to deal with difficult stakeholders. I am consulting an acquaintance of mine on how to be more assertive as a director.

18. What Steps Would You Do If Your Company Intended To Purchase A New Plant?

This question may display candidates whether are good at decision-making.

Tip #1: Display the connection between finance and business strategy

Tip #2:

Sample Answer:

Any purchasing may affect the company’s finance hence it is important to analyze the effects first. I will analyze if the purchase could further boost the cash flows to compensate for the amount used to pay it. This strategy is important to prevent the company from suffering a major loss. From the analysis, I may provide my advice if the purchase is necessary or not.

Related Articles:

  1. Top 25 Financial Aid Counselor Interview Questions and Answers
  2. Top 25 Financial Services Representative Interview Questions and Answers
  3. Top 25 Financial Analyst Interview Questions and Answers
  4. Top 20 Financial Controller Interview Questions & Answers
  5. Top 20 Financial Advisor Interview Questions and Answers
  6. Top 20 Finance Manager Interview Questions & Answers
  7. Top 20 Chief Financial Officer (CFO) Interview Questions & Answers

19. What Are The Challenges Faced When Budgeting?

Interviewers may look for candidates with experience and skills in solving challenges.

Tip #1: Be familiar with the challenges when doing the budget

Tip #2: Provide how to resolve the issue

Sample Answer:

One of the biggest challenges in budgeting is inaccuracy. When a company is larger, the tendency to make errors is higher. Not only does the process takes time if error or miscalculations occur, but it may take more time to fix the problem. This may be addressed by incorporating digital-based tools to minimise errors.

20. What Would You Do If One Of Your Staff Underperforms?

A director is also one that has to work with the staff hence it is crucial to be able to possess skills to maximise staffs’ performance and provide support where needed.

Tip #1: Display the right way to treat your junior staff

Tip #2: Prove that you can lead well

Sample Answer:

I will make sure to pay attention to every member’s performance and morale. The underperformance may be caused by a lack of skills or loss of morale. Hence, I will consult the staff to investigate the poor achievement. I will provide support where necessary depending on the seriousness of the issue. However, I have to be careful not to cross the personal boundary.

Conclusion

That concludes the 20 questions and answers that may be used in an interview for a director of finance position. These may be helpful for both employers and applicants in preparing for interview sessions.  

Recent Posts