Top 20 Computer Manufacturing Engineer Interview Questions & Answers 2021


It is crucial to be fully prepared before going into a job interview. In this article, we will look at the top 20 interview questions—and answers—that can be used when interviewing for a computer manufacturing engineer position.

1. Why Are You Interested in This Role?

Tip 1: Show your interest in this field.

Tip 2: Be specific by highlighting the important skills you can deliver.

Answer: When I started this work, I knew I wanted to benefit millions of people worldwide. The process of producing technologies that could touch millions of people was intriguing, especially if they are working on a customer-focused device. I wanted to be a part of the work done on integrated system’s design and operation to produce high-quality products. I wanted to work with robots, computer networks, and equipment for materials handling.

2. What Are the Roles of a Computer Manufacturing Engineer?

Tip 1: Mention the roles you performed in a previous job to show you have a clear understanding.

x
Why Should We Hire You? 5 Best Answers

Tip 2: Highlight the relevant job tasks that you do best.

Answer: To be a manufacturing engineer, one has to focus on design, development, and the operation of integrated systems in production to achieve high-quality economically competitive products. These systems might also include material handling equipment, robots, machine tools, as well as computers and computer networks. This role also involves the research of software and hardware components. In addition, the design and testing of computer components like processors and circuit boards are included.

3. What Are the Qualities That a Computer Manufacturing Engineer Should Possess to Be Effective?

Tip 1: Assess the qualities you needed in your previous position.

Tip 2: Be specific about the qualities you already have to help you excel in this position.

Answer: The primary skills required to be an effective and efficient computer manufacturing engineering include analytical skills. That means the engineer is able to recognize any areas of low efficiency and work to provide improvements. Secondly, the engineer must possess manufacturing skills that will enable him/her to recognize and eliminate errors in the system.



Click Here to download 3000+ Project Management Documents: Complete Library of Project Management Templates, Processes, Plans, Checklists, Forms, Tools, Presentation Slides and Infographics. Suitable For All Industries.



4. What Major Challenges Did You Face During Your Last Role? How Did You Handle It?

Tip 1: Use your experience to describe the challenges you faced and how you solved them.

Tip 2: Mention the challenges that you were able to solve using your skills and expertise.

Answer: Many of the challenges that computer manufacturing engineers face include inventory control. In my previous job, I had to cope with new technological advances and learn about the recent trends in the industry. These were the major issues that I had to face, but I managed to get past the challenges that included the manufacture and design of quality products. I excelled in bringing out the best results from my services.

5. Describe Your Daily Routine as a Computer Manufacturing Engineer.

Tip 1: Describe a productive day at your previous job.

Tip 2: Highlight your daily activities, but don’t delve into deep problems that were difficult.

Answer: In my previous role as a computer manufacturing engineer, I had to communicate with manufacturing capabilities, scheduled production lines, and gathered information to facilitate the production processes. I applied continuous improvement processes like lean manufacturing to improve manufacturing quality, cost-effectiveness, and reliability.

6. Briefly Describe Your Experience as a Computer Manufacturing Engineer experience.

Tip 1: Mention the significant experiences you had in this field.

Tip 2: Mention your achievements and other things you liked about your job.

Answer: Being a computer manufacturing engineer, I was most inclined to be mentally active to keep a check on the market and client needs. I worked to improve the processes for making computer hardware and software based on trends to stay afloat in the market. I designed new equipment, procedures, processes, and systems to produce high-quality work for my company.

7. What Strategies and Mindset Is Required for This Role? Explain with Examples.

Tip 1: Describe the mindset that led you to a successful career in this role.

Tip 2: Give examples of the strategies you think are important to implement in this role.

Answer: To be a good computer manufacturing engineer, one needs to fit into a team and work with a mindset that the whole team will drive the company ahead. To have effective communication and the mindset of an entrepreneur is highly important. There is a need for creative thinking to fulfill the market’s needs in the right way through designing the company’s products.

8. What Is the Biggest Challenge That You Foresee in This Job?

Tip 1: Describe what has challenged you in this role.

Tip 2: Talk about the challenges you can confidently handle with your skills.

Answer: There are several challenges that manufacturing engineers face. The lack of a skilled workforce is very challenging. Building and nurturing the right team will lead to success. Inventory and project management is as important as the need to produce and manufacture quality computers so it must be given adequate attention.

9. How Do You Stay Motivated At Work?

Tip 1: Talk about your experience and strategy for staying motivated in your role.

Tip 2: Explain how you tackle stress at work.

Answer: Being a computer manufacturing engineer, I have often faced challenges in letting my work go with the flow. There are many times when one feels tired from the constant challenges at work, but I tried practicing social interaction and promoting a productive environment. I also think having social interaction among the team, including acknowledging employee suggestions is very important for the team to stay motivated at work.

10. Describe a Time You Failed in This Role and the Lesson You Learned.

Tip 1: Try sharing something that challenged your abilities at work and how you handled it emotionally.

Tip 2: Talk about something you believed was an opportunity for you to recognize and accept failure.

Answer: At one time, I was in charge of keeping things going as planned in the production unit. However, I failed to keep a strong eye on the production lines. I thought things would sort themselves out, but this was a mistake. I learned a lot from this and I realized that being in this role, I had to keep a strong eye on my production lines’ happenings and had to manage things by myself. From this experience, I started being more in control and responsible for my position afterward.

11. Explain the Term BOM.

Tip 1: The interviewer wants to get a grasp of your basic knowledge.

Tip 2: Keep the explanation accurate and short.

Answer: BOM is the acronym for Bill of Materials, a list of items or parts that make a product assembly. For example, the lawnmower needs a handle assembly, control assemblies, metal deck assembly, motor, and blade assembly. This needs to be assessed and should be thoroughly understood, as it is important for this role.

12. What is a DCR?

Tip 1: The interviewer wants to understand the level of your basic knowledge in this field.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: DCR is the acronym for Document Change Request, which is a change request that addresses the problem with a document, specification, or SOP and proposes a change to fix it.

 13. Explain Kanban.

Tip 1: The interviewer wants to know if you have basic knowledge of the industry.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: Kanban is a scheduling system that advises manufacturers about how much they should produce, what to produce, and when to do it. The parts inventory is refilled only upon visual cues like an empty cart or bin that is set up in the system. It is a method of managing products creation with a focus on continual delivery while avoiding the team’s overburdening in development. Like Scrum, Kanban is a process designed to aid teams to work more effectively.

14. What is MES?

Tip 1: The interviewer wants to test your basic knowledge.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: MES is the acronym for Manufacturing Execution Systems, i.e., the system that manages and controls production on the floor of the factory with the purpose of reducing the time required to produce orders.

15. Explain Six Sigma.

Tip 1: The interviewer wants to know if you possess the basic knowledge for this role.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: Six Sigma is a data-driven methodology and an approach for eliminating defects in any of the processes from manufacturing to transactional and from product to service.

16. What is the Difference between Lean Manufacturing and JIT (Just-in-Time) Manufacturing?

Tip 1: The interviewer wants to test your basic knowledge of the industry.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: Lean Manufacturing takes the basic concepts of JIT and reexamines them using the customer’s point of view. Anything that is produced must have something of value according to the customer’s requirement. Take, for example, if you are making a stereo system for a luxury automobile, you think about it from the customer point of view then it will also include the expected quality, space occupancy, durability, loud or medium sound, etc.

JIT is a methodology that is designed to make sure that a product will arrive just at the time it is needed to be used. This technique saves the cost behind the unused inventory and eliminates the need for piling the inventory up in a warehouse for storage and inventory management.

17. What is QMS?

Tip 1: The interviewer wants to know if you possess the basic knowledge.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: QMS stands for Quality Management System, and it documents all the necessary information about the design of the company and its operational controls. These controls include issue-reporting, continuous improvement, monitoring, and training to ensure that the company delivers continuous products.

18. Explain What Batch Production Is.

Tip 1: The interviewer wants to test your basic knowledge.

Tip 2: Keep your answer accurate and short.

Answer: Batch production is a technique used in manufacturing, where the components or goods are made or produced in groups and not through a continuous stream. This method is mostly used when similar items are put in the production unit together.

19. What are the Challenges in Manufacturing Products?

Tip 1: Use your experience in this field to answer this question.

Tip 2: Refer to the challenges you faced in your previous role.

Answer: The main challenge in manufacturing is to develop a better production process. This ensures that the right material and components are supplied at minimal costs, manufactured in the fastest production time while eliminating waste and maintaining quality in the final products.

20. What Factors Can Affect the Manufacturing Process?

Tip 1: List out the factors that you think can affect the manufacturing process.

Tip 2: Use your experience to answer this question.

Answer: Several factors can affect the manufacturing processes. They include a well-managed supply and inventory system. It is very important to run the manufacturing processes smoothly. Manufacturers must be able to brace themselves up and be ready to overcome all the unexpected delays in supplies that happen due to weather and transportation hindrance.

Equipment is the primary unit for manufacturing plants. Having regular maintenance is very important to make sure there are no breakdowns in the middle of production lines. Identifying the means of improving the efficiency of every part of the equipment is also essential.

Without a suitable power supply, manufacturing is just not possible. Always have a plan B ready in backup in case a temporary power shutdown happens.

Replacing special spare parts with a different specification might slow your production so before you order any special spare parts, make sure it fits your demand, especially if it is being imported from a long distance.

Lastly, human resources or workforce is also equally important and plays an essential role in the manufacturing unit.

Recent Posts